Vara, cald, 30 grade+, coafura nu rezista, asa ca am decis sa montez un nou aparat de aer conditionat intr-un apartament de 70mp, smart de aceasta data, care sa se integreze armonios in #casasmart.
Sa ai un aparat de aer conditionat Samsung Cebu administrat de la distanta de pe smartphone, treaba promovata relativ recent de producatorii de AC-uri si impreuna cu #sharthome, suna bine. Am ales Samsung Cebu AR12TXFYAWKNEU / AR12TXFYAWKXEU, dupa mai multe cautari si m-am orientat catre un site care imi ofera si aparatul si montajul, sa nu ma complic. Cel putin asa am crezut la inceput.
Am ales Emag, care vine cu aparatul de aer conditionat Samsung Cebu si Depanero care vine cu montajul. Ambele erau disponibile pe emag.ro, asa ca le-am adaugat in cos, am platit si mi-am asteptat linistit telefonul Depanero pentru a programa instalarea.
Serviciul de instalare de la emag a costat 469,00 lei. Dezamagire completa, in momentul cumpararii erau trei reviews, dupa aproximativ 10 zile de asteptare, erau zeci de reviews, toate negative. Pe scurt, am “returnat” instalarea si am mers catre firma specializata <Aer Conzal> care a facut totul sa para simplu, recomand.
Am mers pe Samsung CEBU pentru ca are WiFi integrat din fabrica, foloseste aplicatia proprietara Samsung (SmartThings) si cautand in documentatie, am descoperit ca are si posibilitatea de integrare cu Amazon Alexa.
Design minimalist, telecomanda micuta, fara lumina – desi as fi vrut, silentios, AI Auto Comfort (inca nu stiu sigur ce rost are), agent frigorific R32, care ar fi o generatie mai noua fata de R22 sau R410A, debitul de aer 10.9 m³/min pe unitatea interna si zgomot redus.
Denumirea completa este: Aparat de aer conditionat Samsung Cebu 12000 BTU Wi-Fi, Clasa A++/A+, AI Auto Comfort, Fast cooling, AR12TXFYAWKNEU/AR12TXFYAWKXEU, alb. Pret achizitie 1.999,99 lei, 7 iulie 2020 (link aparat aer conditionat Samsung Cebu).
Cautand informatii despre AC-uri, am descoperit ca sunt cativa parametri de luat in calcul si anume, SEER/SCOP sau EER/COP, in functie de tara. Conform acestui raport se calculeaza si clasele energetice A++/A+. Pe scurt, numerele tb sa fie cat mai mari.
Eficienta energetica Samsung Cebu:
Coeficient randament sezonier la racire SEER 6.5 Coeficient randament sezonier la incalzire SCOP 4 |
Coeficient randament la racire EER 2.87 Coeficient randament la incalzire COP 3.72 |
Bun, si pana la urma Samsung Cebu se integreaza cu Amazon Alexa?
“So sorry to inform you that you won’t be able to control or integrate Air conditioner with Alexa. I would like to let you know that the Alexa can only be integrated and operated with SmartThings devices like sensors thermostats and bulbs.”
Versiunea simpla: NU. Cel putin acesta a fost raspunsul primit de la departamentul lor de suport. Asta dupa ce am incercat o multime de setari, resetari, tari, conturi de Samsung si Smart Things.
Vesiunea extinsa: Ar putea sa functioneze direct dar cu limitari sau printr-un hub SmartThings. Pana sa ma gandesc la un alt hub, am vazut ca Samsung suporta mai multe aplicatii, asa ca am inceput sa sap mai mult.
Varianta cu instalare prin hub este costisitoare, mai ales ca deocamdata nu am alte dispozitive compatibile doar cu hub-ul Samsung. La emag am gasit Hub SmartThings v3, Samsung, GP-U999SJVLGEA, Wi-Fi Zigbee si Z-Wave, la 699 lei. Pe langa Alexa si Orvibo (hub-ul existent) ar trebui sa mai apara inca un hub, acesta. Am spus nu, mai caut alte variante.

Asa ca mi-am facut cont direct la samsung, cont pe care l-am folosit cu toate aplicatiile si am inceput sa testez.
Samsung are doua aplicatii de mobil: Smart Things si Smart Home si trei skill-ul pentru Alexa: SmartThings, Samsung Smart Appliances – Basic, Samsung Smart Home – Complete. De ce asa multe aplicatii si skill-uri? habar nu am. Probabil, Samsung merge pe strategia, daca nu vrei sa convingi userii ca ceva nu functioneaza, macar sa ii zapacesti.
Cu aceasta ocazie am aflat faptul ca aplicatia Smart Things de smartphone suporta si intrerupatoare WeLink si Sonoff. Treaba asta ma scapa de aplicatia eWeLink care lega intrerupatorul Sonoff la Alexa.
Asa ca am testat pe rand:
1. Smart Things cu skill-ul SmartThings = Nu se intampla nimic, administrez AC-ul doar din aplicatie, nicio legatura cu Alexa.
2. Smart Things cu skill-ul Samsung Smart Appliances – Basic = Apare automat AC-ul in Alexa, dar il vede ca pe un intrerupator, pot da doar ON/OF, tot este bine. Daca programez o rutina, Alexa imi da posibilitatra de a porni/opri AC-ul si de a seta o temperatura cu un slider de la 0 la 30 grade (ciudat interval). Totul ok dar fara setarea temperaturii.
3. Smart Home cu skill-ul Samsung Smart Appliances – Basic si 4. Smart Home cu skill-ul Samsung Smart Home – Complete = Acelasi lucru la la testul al doilea.
Concluzii:
+ + + |
– – – |
|
|