Anul acesta am decis sa imi automatizez bradul si luminitele de Craciun cu priza smart Xiaomi wireless si comenzi vocale prin asistentul meu smart. Da, acum spun doar:

Hey Google, turn on Christmas tree! sau
Alexa, Christmas lights off!

Anul acesta mi-am decorat casa si bradul de Craciun ceva mai devreme, sa ne bucuram cat mai mult de atmosfera sarbatorilor. Cu o vizita la Leroy Merlin la inceputul lunii Decembrie, am rezolvat treaba cu bradul.

Pentru partea de automatizare smart, am mers pe o priza smart Xiaomi wireless, care sa nu implice modificari la partea electrica, mai ales ca se vor plimba si copii pe langa brad.

Priza inteligenta Xiaomi Mi Smart Plug, WiFi, 220-240V, 16A, compatibil Android/iOS
Priza inteligenta Xiaomi Mi Smart Plug, WiFi, 220-240V, 16A, compatibil Android/iOS

Despre priza, prima impresie

Xiaomi Mi Smart Plug WiFi este relativ mica, model shuko cu o singura alimentare. Evident in ea se poate lega un prelungitor care sa comande mai multe dispozitive. O puteti comanda online de aici.

Vorbim de Xiaomi, asa ca ne-am obisnuit cu finisajele de calitate si design minimalist, doar un buton luminat digital cu diverse functii.

Priza este super usor de setat in aplicatia de mobil. In MiHome (eu folosesc serverul din Singapore, functioneaza si pe Europa) daca nu este vizibila pentru a fi adaugata automat, o selectati din lista si urmati pasii din wizard.

Adaugarea priza smart Xiaomi in Alexa sau Google Home

Ca sa o adaugati si in Alexa sau Google Home pentru comenzi vocale, folositi serviciul/skill-ul MiHome in aplicatia asistentului utilizat, pentru a face legatura cu dispozitivele setate in aplicatia MiHome.

Eu am un iPhone x, cu toate aplicatiile up to date, dispozitivele apar relativ repede in Alexa, dar daca le vreau imediat, intru in Amazon Alexa app, Devices, +, Add device, Other, Discover devices.

Priza se adauga in Alexa/Google cu numele din aplicatia MiHome, pe care il puteti schimba dupa Craciun direct din aplicatia Xiaomi, pentru ca se v-a actualiza automat si in asistentul smart.

Automatizarea wireless

Pentru automatizare, puteti folosi asistentul smart Alexa/Google home sau direct aplicatia MiHome.

Pentru brad, eu am o priza care se numeste “Christmas Tree“.
Pentru luminitele de la geamuri am o priza cu numele “Windows lights”.

Mi-am facut un grup in Alexa care se numeste “Christmass lights”, in care am adaugat cele doua prize, astfel le controlez pe amandoua folosind numele grupului.

La partea de automatizare, mi-am facut o rutina in Alexa care sa porneasca automat luminitele la ora 19:00 si sa le opreasca la 9:00 dimineata, iar in weekend sa functioneze non stop.

Daca va schimbati programul intr-o zi, butonul de pe priza si comenzile vocale va permit oricand sa porniti sau sa opriti luminitele.

Specificatii tehnice

 • WiFi 2,4 Ghz. Priza se poate controla doar prin retea de tip 2,4 Ghz, ai in vedere la setaere sa ai telefonul pe aceasta retea;
 • Suporta max 16A, adica 16A x 220v = 3520W. Pentru electrocasnicele mici, este suficient, putine depasesc aceasta valoare;
 • Pentru utilizare in interior.

Pareri

 1. Nu doar acest model de priza smart, ci toate dispozitivele Xiaomi functioneaza fara probleme, ofera functii extinse prin aplicatia nativa si faptul ca puteti face smart aproape orice dispozitiv din casa in doar doua minute, este minunat.
 1. Priza se poate controla de la distanta, din afara retelei wifi si vede statusul on/off, doar sa aveti internet acasa.
 1. Integrarea dispozitivelor Xiaomi cu asistentul smart Alexa sau Google Home, ar mai putea fi imbunatatita. De exemplu, aspiratorul Xiaomi Mi Mop PRO apare in Alexa ca un intrerupator on/off 🙁
 1. Am ales Xiaomi in favoarea altor dispozitive similare de pe piata, pentru ca am si alte dispozitive Xiaomi smart care functioneaza fara probleme.
 2. Un dezavantaj ar fi ca nu masoara consumul.

Alternative

 1. Ca alternative ar fi priza Sonoff S26F, 10 A, Wifi care se administreaza prin aplicatia eWeeLink. Si aceasta ofera integrare cu asistentul vostru smart. Mai multe detalii aici, o poti cumpara cu aproape 100 lei de aici sau de aici.
Priza inteligenta Wi-Fi Sonoff S26F, Control de pe telefonul mobil
Priza inteligenta Wi-Fi Sonoff S26F, Control de pe telefonul mobil
 1. Releul Releu wireless Sonoff Basic, 10A simplu sau dublu daca instalatiile sunt alimentate din aceeasi zona. Nu este chiar plug and play, dar faptul ca poate controla doua dispozitive in acelasi timp, ar putea fi un avantaj major. Mai multe detalii aici, preturile pleaca de la 40 lei si le poti cumpara de aici sau aici.

  Releu inteligent WiFi Sonoff Basic R3
  Releu inteligent WiFi Sonoff Basic R3

Sper ca acest aticol v-a ajutat sa va decideti daca priza smart Xiaomi este ceea ce cautati. Daca avti alte idei de aplicatii sau folositi alte prize smart, lasati un comentariu mai jos.